Lättare för utomnordiska invandrare att få jobb

Det har blivit lättare för utomnordiska invandrare att få jobb i Västmanland. Men fortfarande är det betydligt svårare för Mehretab än för Martin att hitta arbete.

Efterson det är svårare för utomnordiska invandrare än för svenskfödda personer att hitta jobb startade arbetsförmedlingen i Västerås för tre år sedan ett projekt där man satsar på att få ut just invandrare på arbetsmarknaden.

Projektet har gått så pass bra att det nu permanentats och även spridit sig till andra kommuner i länet. Enligt arbetsförmedlaren Tina Tungström kunde det låta så här från en arbetsgivare vid starten för tre år sedan:

- Vi själva skulle gärna anställa någon invandrare, men du vet våra kunder, våra brukare eller våra föräldrar...

- Men efter dessa tre år är det nästan tvärt om, säger Tungström. De ringer till mig trots att de vet att de får invandrare och säger att de vill ha en duktig arbetssökande som skulle göra det och det och det, berättar Tungström.

Merhetab Berhane från Eritrea är en av dem som fått jobb via arbetsförmedlingens projekt. Idag städar och diskar han på en restaurang i Västerås, men innan Mehretab fick specialhjälp gick han arbetslös i tre år.

- Jag behöver jobb, det går inte att hela tiden titta på TV hemma. Om de har plats vill jag jobba. Jag vill jobba 9-10 timmar, jag orkar jobba, säger Mehretab Berhane som om han blir erbjuden även gärna tar nattpass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista