Kritik mot försenat familjeläkarprogram

De privata familjeläkarna i länet saknar besked om hur deras framtid ter sig efter årsskiftet, då deras avtal med landstinget löper ut. De privata familjeläkarna är kritiska mot landstingsledningen. Vår situation har aldrig tidigare varit så här oviss, menar Gunnar Dahlberg, familjeläkare och verksamhetschef på Citypraktiken i Västerås.

- Tidigare har åtminstone programmet varit klart ett år innan avtalet gått ut. Det vill säga man har haft ett år på sig att diskutera inför upphandling så vi vet åtminstone vad är det för program vi ska jobb mot. Som det är nu så är det bara frågetecken, säger Gunnar Dahlberg, familjeläkare och verksamhetschef på Citypraktiken i Västerås, till P4 Västmanland.

Det nuvarande familjeläkarprogrammet löper ut vid årsskiftet och nu står familjeläkarna och övrig personal på mottagningarna ovetandes om vad som komma skall. Blir det upphandling eller förlänger man bara familjeläkarnas kontrakt. Och att inte veta hur det blir är förstås besvärligt.

- Det är ju åtminstone två saker som kan ändras. Och det är det man aviserat med att sjukgymnastiken ska utanför programmet. Det kan åtminstone för oss som har anställda sjukgymnaster vara en stor förändring. Nummer två är om hemsjukvården går över till kommunen. Och det innebär då också förändringar i vår personalsammansättning, säger Gunnar Dahlberg.

Finns det då någon oro hos dig eller dina kollegor och de övriga anställda på familjeläkarenheten?

- Vi är luttrade. Arbete finns det naturligtvis alltid. Jag menat att om det inte finns här i länet så får vi i så fall titta oss över till andra landskap, län, som är mera rädda om sin personal, vad, säger Gunnar Dahlberg, familjeläkare och verksamhetschef på Citypraktiken i Västerås, till P4 Västmanland.

Och även Jonas Sjögren, familjeläkare och verksamhetschef på Prima familjeläkarmottagning tycker att situationen är besvärlig:

- Ja, det är ju väldigt svårt att ta ansvar för personal och för utrustning, lokaler och inte minst då våra patienter utan att ha besked vad som gäller. Och det är också en illustration till vilken bräcklig, osäker tillvaro som entreprenörer i primärvården lever i. Och när man samtidigt säger att det är det man ska bygga på, att gynna och uppmuntra entreprenörskapet, så gör man precis tvärtom. Just nu i alla fall, säger Jonas Sjögren, familjeläkare och verksamhetschef på Prima familjeläkarmottagning i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista