Gäng terroriserar bostadsområde

Ett ungdomsgäng skapar problem på Vallby i Västerås.

Polisen får dagligen in anmälningar om skadegörelse, stölder, misshandel och ofredande.

Det händer att kunder inte vågar gå ut ur ICA-affären när ungdomarna står utanför.

Handlaren Magnus Wahlsten - som har försökt mota bort gänget många gånger -  tycker att situationen är riktigt obehaglig.

- När de står utanför och man försöker köra bort dem vill de naturligtvis inte gå därifrån, och då kastar de ur sig att man ska passa sig ganska noga om man inte flyttar på sig, säger Magnus Wahlsten.

- Det är obehagligt. Man är sällan rädd men man funderar många gånger, man vet ju aldrig om de har en kniv i handen.

- Man funderar ju alltid i efterhand på vad som kunnat hända när det uppstår en hotfull situation. Man vet ju inte vad den personen som står mitt emot har för tankar och känslor, säger Wahlsten till P4 Västmanland.

Det handlar om ett gäng på 10-15 personer och de flesta är mellan 13 och 20 år gamla.

Polisen får in mängder av anmälningar.

Enligt Leif Flodberg, chef för polisens ungdomsenhet i Västerås, är många i gänget inne på polisförhör nästan varje dag.

Det är svårt att få någon dömd eftersom det gäller att kunna bevisa vem som gjort vad.

Enligt Flodberg tar polisen de boendes oro på största allvar:

- De som bor i området upplever det här som oerhört allvarligt. Det är sömnsvårigheter, de vet inte om deras bil är kvar och hel på morgonen, om deras planteringar är kvar i rabatten eller är utspridda över hela Vallby.

- Det är den här otrygghetskänslan för dem som bor på Vallby som är väldigt allvarlig, säger polisinspektör Leif Flodberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".