Landstingsråd avvisar läkarkritik

Landstingsrådet Torsten Källberg från folkpartiet tillbakavisar nu kritiken från familjeläkare om det försenade familjeläkarprogrammet. Det nuvarande programmet löper ut vid årsskiftet, men familjeläkarna ha inte fått veta hur det är det tänkt att fungera efter det.

-Tidigare har åtminstone programmet varit klart ett år innan avtalet gått ut dvs. att man har ett år på sig att diskutera inför upphandling så att vi vet åtminstone vad är det för program vi ska jobba mot, sade Gunnar Dahlberg, familjeläkare och verksamhetschef på Citypraktiken i Västerås i våra nyheter igår.

Men landstingsrådet Torsten Källberg håller inte med om kritiken:

-Jag tycker att den är lite orättfärdig. Om vi tar hur det var senast så var det ungefär lika lång födelsetid för programmet som det är nu. Skillnaden då var ju den att varken de privata eller på slutet inte ens landstingets egna, offentligtanställda familjeläkare fick vara med på slutet och ha synpunkter på det. Så jag tycker att det är en stor förbättring den här gången. Nu är det med. Det gick i början på förra månaden en remissupplag på familjeläkarprogrammet till dem och det har kommit in svar från Carema och det har kommit från Praktikertjänst och de är de två stora aktörerna på, så att säga, den privata sidan, säger landstingsråd Torsten Källberg, (f), till P4 Västmanland.

Landstingsrådet Torsten Källberg anser att familjeläkarna får tillräckligt lång tid på sig att ta ställning till det nya systemet. Det nya närsjukvårdsprogrammet som reglerar familjeläkarverksamheten presenteras vid halvårsskiftet och det räcker, anser Torsten Källberg:

-Jag tycker det ser lovande ut och jag tycker de ska kunna tycka att det här blir riktigt bra när det väl är färdigt, säger Torsten Källberg, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista