Brister vid sjukgymnastutbildning vid Mälardalens Högskola

Sjukgymnastutbildningen på Mälardalens högskola kritik av Högskoleverket.

Utbildningen har för få lärare, den har för lite av just ämnet sjukgymnastik och Högskoleverket tycker att handledarna borde ha bättre kompetens.

Claes Åhgren är studierektor för utbildningen och han tar till sig av kritiken:

-Vi kommer att åtgärda det här. Vi avser att anställa en professor under de närmaste åren. Dessutom är det så att vi haar följt precis den plan som vi fick utbildningen godkänd på så att vi är förvånade över kritiken, säger Claes Åhgren till P4 Västmanland.

Högskoleverket har gjort en granskning av landets samtliga vård- och medicinutbildningar. Totalt i landet visar granskningen att så många som 40 procent av utbildningarna ifrågasätts. Bristerna måste rättas till, annars kan många lärosäten mista examensrätten.

Totalt har 136 vård- och medicinutbildningar vid 27 universitet och högskolor utvärderats. En fjärdedel av dessa ifrågasätts eftersom de har så allvarliga brister. Framför allt kritiseras att studenterna under sjukhuspraktiken får för lite teori. Utbildningarna får nu ett år på sig för att komma till rätta med bristerna, annars kan rätten att examinera dras in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista