"Pinsamt" - Komvuxelever i Västerås protesterar mot nedragningar

Turbulensen på komvux i Västerås fortsätter. Nu planerar eleverna en demonstration mot att 30 tjänster ska bort, och många utbildningar upphör - demonstrationen ska ske på torsdag.

Stefan Pettersson, ledamot i elevkåren, säger att beskedet om nedskärningarna kom som en kalldusch:

-Först och främst är det ju så att de här nedskärningarna som har pågått i Västerås stad kom som en blixt från klar himmel. Ingen var förberedd på de här överhuvudtaget.

- Vi visste att bidraget från statsmakterna skulle dras ned men att de skulle gå till så här fort det hade vi ingen aning om. Vi trodde ju givetvis att komvux skulle vara kvar hela året ut, hela 2007 ut. Nu verkar det som att pengarna är slut redan i mars och det kommer att drabba en hel del människor, säger han. 

Komvux i Västerås tvingas göra sig av med 30 av sina drygt 100 anställda. Och det beror delvis på minskade statsbidrag och en miss i den ekonomiska planeringen.

Inför hösten var Vuxenutbildningscentrum, som komvux får pengar av, säkra på att få mer pengar till vuxenutbildning och därför startade man flera långa och dyra yrkesutbildningar.

Men istället för mer pengar fick man efter valet mindre än tidigare.

Och trots att man såg att resurserna inte kommer att räcka drog vuxenutbildingscentrum inte åt tyglarna tillräckligt hårt.

Och nu drabbas många komvuxelever. Vissa är av eleverna är till och med på väg att flytta ifrån Västerås till andra städer på grund av nedskärningarna, säger Lisa Nordmark från elevkåren:

-Det är många som är på väg. Jag har pratat med personer som flyttar in hos kompisar i Stockholm, till exempel, för att kunna gå där och själv så söker jag lägenhet i Göteborg. Vad ska vi göra?

- Vi måste gå färdigt vår utbilding, säger hon.

Det som elevkåren vill nu är att politikerna istället för att tvinga komvux att banta skjuter till mer resurser så att man slipper nedragningarna.

Det känns konstigt att elever som vill läsa vidare och skaffa bättre utbildining drabbas samtidigt som Västerås stad förra året gick med plus på flera hundra miljoner, menar Lisa Nordmark:

-Det är jättepinsamt för kommunen som är så rik att inte kunna utbilda sina vuxna, säger Lisa Nordmark, från elverkåren på Kovuwx i Västerås, till P4 Västmanland.

På torsdag ska elevkåren gör sin röst hörde genom att demonstera till stadshuset men redan på tisdag ska eleverna på utbildningsnämndens möte visa sitt missnöje och på onsdag ska de föra fram sin sak till utbildningsnämdens ordförande när elverkårens fullmäktige samlas.