Kommuner struntar i bälteslag vid upphandling

Tre av sex kommuner i Västmanland struntar i bälteskraven på skolbussar vid upphandling. Det visar en undersökning som trafiksäkerhetsföreningen NTF har gjort.
Fagersta, Köping och Surahammar kräver säkerhetsbälte, det gör däremot inte Västerås, Norberg och Heby. Resterande fem kommuner har inte ens brytt sig om att svara på NTF:s frågor. Sen i februari i år är det lag på att alla långfärds- och regionalbussar ska ha bälte men det gäller bara nya bussar. Men kommunernas fordonspark består främst av gamla bussar och att montera säkerhetsbälten kostar 5000 kronor per stol. Skolbusschaufför Per Sahlander i Västerås tycker säkerhetsbälten i bussar är bra, men vill att ansvarsfrågan ska utredas. - Det ska inte vara chaufförens ansvar om skolbarn skadas vid en olycka på grund av att de inte satt på sig säkerhetsbältet, säger han till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".