Handlingsprogram i Västerås mot barnmisshandel

Idag har ett unikt program mot barnmisshandel sjösatts i Västerås. Det handlar om ett samarbete mellan bland andra Västerås stad, polisen och landstinget. Syftet är fånga upp utsatta barn och ungdomar så att de inte kommer i kläm mellan olika myndigheter.
Sällan lyssnar myndigheterna ordentligt på de unga som utsatts för fysisk eller psykisk misshandel, anser Kerstin Ögren som är initiativtagare till projektet -Vi har slimmade organisationer idag, och ofta skickas barnen runt mellan skola, barn- och ungdomspsyk och andra. Och inte förrän det är för sent, upptäcks de problem som dessa barn faktiskt har. Under drygt två år tid har samverkansprogrammet arbetats fram av en grupp bestående av representanter från polis, socialtjänst, skola, skolhälsovård och ungdoms- och vuxenpsykiatri. Och nu verkställs alltså resultatet av arbetet. -Vi har har arbetat med stödåtgärder som ska göra det lättare för myndigheterna att göra anmälningar, och gå vidare de svåra samtalen med föräldrar eller lärare som kanske sviker barnen. Projektet är det första av sitt slag i Sverige. Aldrig tidigare har organisationerna fått möjligheten att arbeta så nära varandra som nu sker i Västerås -Det är vattentätat skott mellan olika människor i olika myndigheter idag. Jag hoppas nu att detta sätt att arbeta sprider sig över landet, så att vi tar hand om de här barnen på riktigt. Det var när Kerstin Ögren tidigare jobbade åt regeringen i kommittén mot barnmisshandel som idén till detta projekt föddes. -Jag ville pröva något som utgick från verkligheten och inte bara från teoretiska teorier och resonemang. Och eftersom jag redan hade kopplingar till versamheter i Västerås valde jag att börja här. Handlingsprogrammet kommer först användas i Bäckby-Skälby senare även gälla hela Västerås. Projektet kostar dygt en miljon kronor och finanseras till största delen av Västerås stad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".