Vattnet i Dingtuna kan vara drickbart först om två veckor

Igår tog man de första proverna av vattnet i Dingtuna. Vattnet klorerades kraftigt förra onsdagen efter att man konstaterade bakterier i vattnet. De första signalerna att något var fel på vattnet kom redan i påskhelgen då många dingtunabor blev magsjuka.

Men det dröjde en vecka innan man konstaterade det fanns hälsofarliga bakterier i vattnet. Vattnet förklarades otjänligt och dingtunaborna har sedan dess fått koka allt vatten man dricker och använder till matlagning eller fått hämta vatten från speciella tankar. Resultatet av de första proverna efter kloreringen som tagits på ett femtontal olika ställen i Dingtuna får man i morgon onsdag. Men även om det skulle visa sig att bakterierna försvunnit fortsätter man att ta prover hela denna och nästa vecka. Och först efter det, om man nu lyckats ta död på bakterierna, får digtunaborna återigen använda vattnet som vanligt. Det säger Carin Färm, vattenförsörjningschef på Mälarenergi, till P4 Västmanland. Hon säger också att de drabbade kommer att få ersättning, men hur mycket vet hon inte idag.

- Vi tittar på hur man har gjort med ersättning på andra orter. Det som gör Dingtuna speciellt jämfört med andra liknande fall är att det är så många som drabbats, säger Carin Färm.