Trombonist från Arboga i final

Trombonisten Håkan Björkman, med rötter i Arboga, är en av tre framstående svenska blåsmusiker som tävlar om det nyinstiftade Solistpriset i Stockholms konserthus ikväll. Det ser Håkan Björkman fram emot, säger han från hemmet i Tyresö.

– Det ska bli väldigt, väldigt roligt och inspirerande att spela i den enorma akustiken som den stora salen erbjuder, säger Håkan Björkman per telefon till P4 Västmanland.

Det är med litet skräckblandad förtjusning, tillägger han och då ska man komma ihåg att Håkan Björkman är en av Sveriges bästa trombonister, med anställning i Kungliga Operans orkester - Hovkapellet - och med turnéer som solist i såväl Europa som USA bakom sig.

– Jag kan säga så här att pulsen varierar allt mellan 66 och 104 just nu. Den ultimata pulsen är väl kanske 66 då ha ha.

I finalen möter Håkan Björkman två andra framstående svenska blåsmusiker - trumpetaren Joakim Agnas och tubaisten Sami al Fakir.

Under uppväxten i Arboga ville Håkan Björkman spela trummor, men i ett prov till kommunala musikskolan fann musikdirektören Folke Karlsson istället en talang för ett melodiinstrument och ville att Björkman skulle prova trombon som han då inte visste vad det var för ett instrument.

– Var nere och provade, och var totalt fast vid första tonen. Jag gillade soundet, gillade känslan av att hålla i instrumentet och när det vibrerade i läpparna, säger Håkan Björkman.