Från kommunala musikskolan till Svenska Solistpriset

Trombonisten Håkan Björkman - med rötter i Arboga - blev den allra förste att vinna det nyinstiftade Svenska Solistpriset i Stockholms konserthus på onsdagkvällen.

- Överväldigande. Jag är rörd, glad. Det känns som om all inspiration man hade fick rinna över, säger pristagaren till P4 Västmanland.

- Priset sätter glans på tillvaron. När budskapet som man har inom sig går hem då är det som absolut roligast att hålla på med musik, säger Håkan Björkman.

Vid sidan av honom hade trumpetaren Joakim Agnas och tubaisten Sami Al Fakir gått till final.

”För teknisk briljans parad med intuitiv stilkänsla. Han visar en stark scennärvaro, är orädd, dynamisk och fantasifull i sitt musicerande. Vinnaren är Håkan Björkman”, löd juryns motivering.

Svenska Solistpriset är en utvidgning av Svenska Dirigentpriset som delats ut i några år nu för att uppmärksamma unga lovande svenska dirigenter.

Nu vill alltså instiftarna - däribland Stockholms Sinfonietta - under vartannat år framöver uppmärksamma unga lovande solister inom olika instrumentgrupper.

Första grupp ut var alltså bleckblåsarna.

Håkan Björkman är solotrombonist i Kungliga Hovkapellet men också i andra orkestrar, och med turnéer i både Europa och USA i bagaget.

Musikerkarriären började dock i den kommunala musikskolan i Arboga.

Som solonummer helt utan orkester hade Håkan Björkman valt att tävla med ett ganska speciellt stycke som heter ”Doolallynastics” av Brian Lynn.

Förutom trombonspel ingår där också ett - som det står i noterna - ”hysteriskt skrik som följs av ett skrattande gnäggande.” Även det klarade Håkan Björkman med inlevelse...

Det andra tävlingsbidraget var en trombonkonsert av Wolfgang Amadeus’ pappa Leopold Mozart. Den spelade Håkan Björkman tillsammans med Stockholms sinfonietta.