ABB tvingas säga upp personal

Det kommer att bli fler uppsägningar från ABB. Det står klart sedan företaget igår kväll varnade för att vinsterna kommer att bli lägre än väntat.
Problemen för ABB är inte över. Det besparingsprogram som skulle få ekonomin i ordning har inte fått den effekt som ledningen hoppats på. Och den ljusning för orderingången och försäljningen som ABB trodde sig se i våras blev inte långvarig. De senaste månaderna har varit tuffa försäljningsmässigt, uppger nu ABB. Klart är att mer besparingar nu krävs, och att ABB skall sälja ut ytterligare verksamhet för att betala tillbaka de dyra lån som företaget dras med. Målet är att minska skulderna till 14 miljarder kronor före årsskiftet. ABB dras också med alldeles för höga kostnader, anser ledningen, och det kommer nu att bli ytterligare personalnedskäringar. Hur många som får gå är dock inte klart. Tomas Schmidt, ABB:s presschef, säger att det inte handlar om något nytt besparingsprogram i klass med det som lanserades förra året, och som innebar att 12 000 anställda fick gå. Det är dotterbolaget Combustion Engeneering som är orosmolnet. 100 000 personer kräver skadestånd, eftersom de anser sig ha blivit skadade av ha arbetat med asbest som användes som isoleringsmaterial i ångpannor på 1970-talet. ABB köpte bolaget år 1990, och har fram till idag betalat 865 miljoner dollar i skadestånd. Tillgångarna i Combustion Engeneering är mindre än asbestskulderna redan idag. Det moln som svävar över ABB är den risk som finns för ännu större skadestånd som den amerikanska lagstiftningen kan ge. I USA preskriberas inte skadeståndskraven efter en viss tid, eller om ett bolag till exempel blir uppköpt. Kraven förs vidare till köparen. De advokater som nu driver processerna är de samma som tidigare med framgång har stämt tobaksbolagen. De hävdar att ABB har ansvaret, medan ABB menar att kraven ska ställas mot Combustion Engeneering. Jurgen Dorman hävdade igår att ABB inte kommer att gå i konkurs. ABB:s aktie föll med nästan 30 procent i New York igår kväll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".