Fler brandmän får ta hem brandbilen

Nu ska fler av Västmanlands brandmän få ta brandbilen med sig hem - något som kan spara livsviktig tid vid utryckningar.

- Du kan ju kanske hinna släcka själv eller kanske rädda ett liv, säger Magnus Zetterlund, styrkeledare inom räddningstjänsten i Hallstahammar.

Försöket med att ta med sig en mindre bil hem började i Hallstahammar, och har gått så bra att det nu sprids vidare.

- Om tre veckor kommer vi vara igång i Virsbo, Surahammar och Kolbäck, säger Per Wikner, ställföreträdande räddningschef i Hallstahammar, Surahammar och Virsbo.

- De signaler vi fått från Hallstahammar är att det gått riktigt bra, för ibland kan det räcka med den här lilla insatsen. Det är inte alltid det krävs den massiva insatsen av släckbilar.

- Många gånger kan det räcka med en tidig insats, och då behövs det inte så mycket resurser, säger Per Wikner till P4 Västmanland.

Sedan slutet av 2006 har styrkeledare för räddningstjänsten i Hallstahammar kört en mindre brandbil när de åkt till jobbet eller mataffären, eller haft den på garageuppfarten när de varit hemma.

När larmet gått har de då kommit snabbare till olycksplatsen eller branden än de som först åkt till stationen och hämtat den stora brandbilen.

I snitt har styrkeledaren då kommit fram fem minuter innan den stora styrkan kommit dit.

Enligt styrkeledaren Magnus Zetterlund i Hallstahammar har ”ta-hem-brandbilarna” spelat roll:

- Det är ju tiden för den skadade eller huset som brinner; att man hinner påbörja.

- Du kan ju kanske hinna släcka det själv eller rädda ett liv. Det är helt möjligt att göra det med de här bilarna, säger Magnus Zetterlund till P4 Västmanland.