Stiftelse hotar polisanmäla Västerås Stad

Västerås stad kan komma att polisanmälas för brott mot lagen om offentlig upphandling. Det är Insamlingsstiftelsen för Hemlösa i Västerås, som funderar på att göra en anmälan.

I april fälldes Västerås stad i länsrätten för att man inte följt lagen, när man förlängde ett avtal med Citykyrkan om ett boende för hemlösa, utan att göra en upphandling.

-Eftersom Citykyrkan fortsätter verksamheten, anser vi att kommunen struntar i länsrättens dom. Om inte kommunen ändrar inställning kommer vi att stämma dem, säger Jan Rejdnell på insamlingsstiftelsen till P4 Västmanland.

Men Ragnhild Källberg, ordförande för Individ- och familjenämnden i Västerås, säger att orsaken till att ingen upphandling gjordes var att tiden inte räckte till. Dessutom fanns synnerliga skäl och då behövs ingen upphandling, säger hon:

-Vi hade ju alltså väldigt kort tidsrymd. En upphandling tar ju två och en halv till tre månader att genomföra och hade vi stängt boendet så hade vi blivit av med nio till tio platser för de hemlösa de per den första januari, och det ansåg vi vara synnerliga skäl, säger Ragnhild Källberg.

Insamlingsstiftelsen för hemlösa hotar nu alltså med att stämma Västerås stad som de anser medvetet struntar i den fällande domen i länsrätten. Så här säger Ragnhild Källberg om en eventuell anmälan:

-Jag kan ju inte hindra dem att göra det de tycker att de ska göra. Vad jag har att göra är ju att se till att följa det jag anser vara rätt och som nämnden anser vara rätt, så får vi se vad som händer.