Sinfoniettan har fått en ny chef

Västerås sinfonietta får en ny orkesterchef den 1 september. Det blir Stockholms Läns Blåsarsymfonikers nuvarande marknads- och planeringsansvarige Rikard Gateau, erfar P4 Västmanland.

Tjänsten är ett förordnande på fyra år. Under de åren hoppas Rikard Gateau ha lyckats utveckla orkestern konstnärligt.

Gateau efterträder Fredrik Andersson som blivit ny chef för Kungliga Operans orkester Kungliga Hovkapellet.

Västerås sinfonietta har ett 30-tal halvtidsanställda musiker, och sedan en tid arbetar dess huvudman Västmanlandsmusiken för att kunna göra orkestern till en resurs för hela Mälardalen.

Ur Västmanlandsmusikens pressmeddelande:

Rikard Gateau är före detta professionell tubaspelare och har i botten en gedigen musikerutbildning från musikhögskolorna i Malmö och Stockholm. Han tillbringade också ett år i London vid en orkesterskola knuten till Royal Collage of Music. Rikard Gateau har varit verksam bland annat vid Göteborgsoperan och i Stockholms Blåsarsymfoniker. Under ett 20-tal år har han som frilansmusiker spelat i de flesta professionella orkestrar i Sverige, däribland Västerås Sinfonietta.

- Jag ser fram emot att få vara med i den spännande utvecklingen av Västerås Sinfonietta och att få lära känna musiklivet i Västmanland. Jag känner flera av musikerna i orkestern sedan tidigare. Jag uppfattar Sinfoniettan som stabil och hela verksamheten inom Västmanlandsmusiken som välorganiserad. Det ska bli intressant att leda orkestern och vara en del i den fortsatta utvecklingen, både konstnärligt och i arbetet mot målet om en heltidsorkester, säger Rikard Gateau.

Västmanlandsmusikens direktör Lars Knutson är mycket nöjd med att kunna knyta Rikard Gateau till verksamheten.

- Rikard Gateau är en erfaren musiker och en kreativ och driven administratör med ett stort engagemang för musik. Han kommer att kunna ge impuls till förnyelse för Sinfoniettan och för musiklivet här. Jag ser i Rikard även en vital kraft i strävan att utveckla samarbetet mellan Västmanland och Sörmland på musikområdet. Det fanns flera mycket kvalificerade sökande till tjänsten och Rikard Gateau valdes i total enighet mellan arbetsgivaren och de fackliga företrädarna, säger Lars Knutson.