Hård kritik mot nye sjukvårdsdirektören

Läkarföreningens ordförande i Västmanland, Inge Eriksson, kritiserar nu hårt den nye sjukvårdsdirektören, Rolf Forsström.

Anledningen är att Forsström i förra veckan sparkade en av landstingets högre chefer, divisionschefen för kirurgi, Lars-Olof Svensson.

Rolf Forsström ville i fredags inte säga till P4 Västmanland vad som låg bakom utan hänvisade till att det är en sak mellan honom och den sparkade Lars-Olof Svensson.

Och Lars-Olof Svensson är försiktig i sina kommentarer till det inträffade. Han vill inte medverka i radio men säger till P4 Västmanland att han sparkats för en bagatell.

- Det är ju ingen som slutat i landstinget på ett normalt sätt, säger Lars-Olof Svensson.

- Det här är förstås inte roligt men har inte min chef förtroende för mig så får jag acceptera det och jag har ju ingenting att sätta emot heller, säger Svensson, som nu återgått till sin ordinarie tjänst som läkare på kvinnokliniken.

Men Inge Eriksson, ordförande i läkarföreningen i Västmanland är desto skarpare i sin kritik mot sjuvårdsdirektören.

Inge Eriksson var med som Svenssons fackliga representant, när denne fick sparken. Och orsaken var en petitess anser Inge Eriksson:

- Vad som ligger bakom är alltså att Lars-Olof Svensson har lämnat ut information som sjukvårdsdirektören ansåg vara sekretessbelagt men som knappast någon annan skulle anse vara detta.

- Det rör sig inte om patientinformation utan det rör sig om rent administrativ information. Det är alltså bara ett svepskäl. Jag vet inte vad som egentligen ligger bakom men det är en mycket märklig situation att man på en vecka avskedar sin närmaste underordnade på så pass lösa grunder, säger Inge Eriksson till P4 Västmanland.

- Det här är naturligtvis någonting som skadar landstinget och inte bara kirurgdivision utan landstinget. Det kommer att kosta pengar, frågan är om skattesänkningen kommer att gå igenom. Det kommer att, kanske inte direkt att drabba patienterna, men det är klart att det skadar sjukvården, säger Inge Eriksson, ordförande i läkarföreningen i Västmanland till P4 Västmanland.

Och Inge Eriksson, ordförande i läkarföreningen menar att det som hänt Svensson gör att folk inte vågar säga vad de tycker:

- Jag kan tänka mig att de klinikchefer som tidigare hade kritik, de är förmodligen skrämda till tystnad. Den som säger någonting blir naturligtvis avsatt. Personligen kan jag inte avsättas eftersom fackliga företrädare inte tillsätts och inte avsätts av sjukvårdsdirektören, säger Inge Eriksson till P4 Västmanland.

I kväll ska läkarföreningen träffa sjukvårdsdirektör Rolf Forsström för att diskutera den uppkomna situationen.