Tio öre lägre skatt nästa år

En skattesänkning med tio öre - det föreslår den borgerliga majoriteten i Västerås inför nästa år. Kommunen är skuldfri och får dessutom större intäkter än väntat 2008. Det är två av orsakerna till att man föreslår skattesänkning. Men socialdemokraterna tycker inte att det är ett bra förslag.

- Det är bättre att använda även de miljonerna för att stärka verksamheterna, säger oppositionsrådet Ulla Persson.

Men en sak är man överens om. Förutsättningarna för Västerås stad 2008 är bättre än på många år. I fjolårets bokslut blev överskottet 290 miljoner och intäkterna inför nästa år beräknas öka med 314 miljoner.

Det här gör att alliansen vill sats 24 miljoner extra på en utbyggnad av boenden för äldre. Och äldreomsorgen är också socialdemokraterna hjärtefråga men hur mycket pengar man är beredd att satsa - eller snarast föreslå att satsa där - står klart när man börjar prata pengar nästa vecka inför kommunstyrelsen den sista maj.

Skolan är en annan verksamhet som båda politiska blocken vill värna om. En gammal folkpartisatsning - läsa-skriva-räkna-garanti - har alliansen med, vilket innebär att alla elever i grundskall skall klara det år tre.

I alliansens budget får socialdemokraterna en snyting för att man inte investerat tillräckligt under den gångna mandatperioden. Underhållet exempelvis är eftersatt och måste åtgärdas, konstaterar man.

Socialdemokraterna pekar på möjligheten att låna till de investeringar som anses nödvändiga eftersom Västerås stad är skuldfri idag