Mälartinget samlat i Västerås

Idag och imorgon är Västerås värdstad för en årlig konferens med politiker och tjänstemän från en rad län runt Mälaren. Konferensen samlar i år rekordmånga delegater - ungefär 350 - bestämt - och temat i år är transportsystemets betydelse.

– Vi måste bygga Stockholm- Mälardalsregionen för att klara oss i den internationella konkurrensen, säger Per Lagerström från arrangerande Mälardalsrådet.

– Ingen har en chans i den internationella konkurrensen. Det här landet är så glest. Det är så mycket skog och sjöar och så litet människor så att om vi ska ha en enda chans i det internationella racet så måste vi bygga ihop det här. Stockholm är alldeles, alldeles för litet för att klara sig på egen hand, och de andra kommunerna, de andra större städerna - som Västerås - behöver också hänga ihop med den stora motorn Stockholm.

BN: På vilket sätt skulle alltså den här regionen bli starkare då i ett internationellt perspektiv?

– Ju fler som kan åka till rätt jobb desto bättre för alla. Då får man bättre lön, bättre jobb, gladare mammor, gladare pappor, gladare barn och för att det ska funka så behöver vi ett transportsystem som verkligen fungerar. Då måste tågen gå i tid, ofta och till många platser.

– Vägarna måste också förbättras. Vi har ju en enorm trängsel på vissa punkter i regionen och det måste också lösas, säger Per Lagerström.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".