Mälardalspolitiker prioriterar vägprojekt

Regeringen förhandlingsman Carl Cederschiöld väntas ikväll få en lista över ett antal väg- och järnvägsprojekt i Stockholmsområdet som en stor grupp politiker från kommunerna och landstingen i Mälardalsregionen vill se förverkligade.

På vägsidan handlar det bland annat om en stor väg som innebär att man kan åka förbi Stockholm, utanför Essingeleden, och på järnvägssidan den så kallade Citybanan, en tågtunnel under Stockholm, säger Johan Danielson, generalsekreterare för Mälardalsrådet som i dagarna samlar politiker i Västerås från hela regionen till dess årliga konferens Mälartinget.

– De här 50-talet politikerna har tittat på vilka flaskhalsar det finns i Stockholm. Det är flaskhalsar som är hinder för den storregionala utvecklingen.

Kommunerna och landstingen i Mälardalsregionen har sagt sig vara beredda att bidra med 2 miljarder kronor till de 16 miljarder kronor som Citybanan beräknas kosta. 2 miljarder kronor fördelat i regionen skulle kunna innebära att Västmanlands län skulle kunna få bidrag med några hundra miljoner kronor, men var ska de pengarna tas ifrån?

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Ulla Persson i Västerås tror att tågtunneln under centrala Stockholm kommer att generera skattepengar.

– Vi tror ju på en tillväxt. Vi har behov av att röra oss på fritiden. Det skapar tillväxt i samhällsekonomin, både för Västerås och för Västmanland. Man får tillgång till en större arbetsmarknad och då är det faktiskt också så att stockholmarna får tillgång till en större bostadsmarknad, men för att man ska kunna flytta till Norberg måste kommunikationerna fungera - om man fortfarande har kvar sitt jobb i Stockholm, säger Ulla Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".