Mälardalens högskola och Örebro universitet i federation?

Mälardalens högskola vill nu skapa en federation med Örebro Universitet. Det är vad man kommer att föreslå nu, sen planerna om en sammanslagning har skrotats. Det säger Ingegerd Palmér, rektor för mälardalens högskola.

- Vi har kikat på ett sorts paraplyuniversitet och under det finns ett antal relativt fristående universitet som ingår i den här universitetskoncernen. Det säger Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalens högskola. Förslaget kommer att läggas fram inom kort och förhoppningen lever fortfarande att högskolan ska förvandlas till universitet. Då drar man automatiskt till sig större anslag.

- Vi vill ha mer pengar för att kunna bedriva ännu bättre och nyttig forskning. Det säger Fredrik Nordman, lärare i byggteknik. De båda lärosätena har länge diskuterat en sammanslagning men i stället kommer nu det här förslaget. Förhoppningen är att man ska kunna sätta planerna i verket år 2010, hoppas Ingegerd Palmer.

- Det kräver inte så stort arbete med organisationen. Det kräver däremot lite arbete från riksdag och regering, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".