Fler kommuner bör ta emot ensamkommande flyktingbarn anser Migrationsverket

Allt fler barn och ungdomar utan vårdnadshavare söker asyl i Sverige. Migrations- och integrationsverket går nu ännu en gång ut och vädjar till landets kommuner att skriva avtal och ta emot de unga.

De allra flesta ensamkommande barn och ungdomar är killar i åldern 16 till 18 år och de allra flesta kommer från Irak, Afghanistan, Somalia och Eritrea. Många uppger att de kommer hit med lastbil, en del kommer med flyg tillsammans med någon som de inte minns vad de hette. Problemnet nu är att de fyra ankomstkommunerna Sigtuna, Solna, Mölndal och Malmö sitter med alla dessa barn och ungdomar och väntar på att andra kommuner i landet ska hjälpa till med kommunala boenden.

Idag är det bara en bråkdel av kommunerna som gör det. Här i Västmanland är det bara Skinnskatteberg som har visat intresse att skriva på ett avtal om mottagande för dessa barn. På en konferens idag i Västerås var bara fyra kommuner på plats, en av dem Västerås som har tagit emot en del ungdomar utan vårdnadshavare men som tidigare inte velat skriva på ett avtal med migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".