Fru Justitia utanför tingsrättens säkerhetssal i Stockholm, där rättegången ska hållas.

13 åtalas i omfattande utpressarhärva

Idag väcks åtal i den stora utpressarhärvan i Västerås. En 47-årig västeråsare är huvudman. Han och ytterligare 12 personer från Västerås och Stockholm åtalas. Tillsammans är de misstänkta för 40 brott, bland annat grov utpressning, försök till utpressning och olaga tvång.

Kammaråklagare Jessica Wenna berättar att ligan fått in nästan fyra miljoner kronor på utpressningen. dessutom har de försökt få in ytterligare cirka två miljoner kronor.

Huvudmannen, den 47-årige Västeråsaren, är tidigare straffad för bland annat olaga frihetsberövande och vapenbrott.

Det finns 27 företag och privatpersoner som drabbats, många av dem har varit för rädda för att polisanmäla utpressningen, berättar Jessica Wenna. De drabbade finns i Västerås, Stockholm, Örebro, Dalarna och Jämtland.

Utredningen är mycket omfattande. Förundersökningsprotokollet omfattar 4 000 sidor. Även rättegången, som inleds den 4 juni i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, är omfattande. Den beräknas pågå i 13 veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".