Salberga avlastar kriminalvården av sexbrottslingar

Det fattas just nu fängelseplatser för män som är dömda för sexualbrott. Det innebär att de kan få vänta länge på att komma till en anstalt där de ska avtjäna sina straff och påbörja behandling. Men en lösning på problemet kan komma i sommar, då den nya Salbergaanstalten i Sala börjar ta emot sexualbrottsdömda.

De män som döms för grövre sexualbrott hamnar först på Kumlaanstaltens riksmottagning där en grundlig utredning görs som tar 6-7 veckor. Sedan ska det finnas en anstaltsplats där männen kan få vård är det tänkt. Men sedan en tid tillbaka är det stor brist på platser för sexualbrottsdömda och det är inte ovanligt att de kan få vänta i Kumla i uppemot ett halvår på en plats. Martin Gillå, chef på kriminalvårdens placeringsenhet berättar vad platsbristen beror på:

-Den skärpta sexualbrottslagstiftningen för ett antal år sedan har gjort att vi har fått fler som har dömts till sexualbrott men även att de har dömts till längre tider, vilket gör att kriminalvården har fått både fler klienter och klienter med längre tider, säger Martin Gillå.

På Kumlaanstalten ser man allvarligt på att de sexualdömda blir kvar länge eftersom de inte kan räkna med att få någon behandling där. Men en lösning på problemet kan nu vara på gång. I sommar börjar den nya kriminalvårdsanstalten Salberga i Sala att ta emot personer dömda för just sexualbrott. 54 dömda kommer att tas emot där och de första nio kommer redan 11 juni.

- Förhoppningsvis kommer det att innebära en stor lättnad för placeringsenheten och andra anstalter och häkten där de sitter och väntar på placering. Det är ett stort tryck på placeringar av sexualbrottsdömda och därför har vi också prioriterat uppstarten av just det huset när det gäller Salbergas samtliga platser, säger Christer Fränneby som är chef för Salbergaanstalten.

Vad betyder det då för de sexualbrottsdömda att de får komma till Salbergaanstalten istället för att sitta på exempelvis Kumla?

-Det innebär att de kommer till ett anstaltshus där det bara sitter sexualbrottsdömda. Man riskerar därför inte att bli utsatt på samma sätt som man kan göra på andra häkten och anstalter där man ser mycket negativt på sexualbrottsdömda. Det är en utsatt grupp inom anstaltsvärlden, säger Christer Fränneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".