Skinnskattebergs kommun måste spara

De kommande åren ska kostnaderna för de olika verksamheterna minska med fem miljoner kronor. Samtidigt ska kommunchefen få mer makt.

Det framgår av en åtgärdsplan den politiska majoriteten presenterat som också innehåller en ny organisation. Det 12 sidor omfattande åtgärdspaketet har nu gått ut på remiss till de politiska organisationerna och skall antas av kommunfullmärktige efter sommaren.

Det är en verklig djupdykning i alla de kommunala verksamheterna. Här påpekas också att kommunen genomgått en rad smått desperata omorganisationer de senaste åren för att försöka möta de ekonomiska problemen som hittills resulterat i ackumulerade underskott på sju miljoner kronor. Det mest radikala i åtgärdspaketet är att socialförvaltningen skrotas och att den chefstjänsten försvinner. I stället förs verksamheterna in under utbildnings- och omsorgsförvaltningen och då uppdelat i två delar, dels vård och omsorg och dels socialtjänsten.

Andra verksamheter som skall ses över är alkoholhandläggningen, arkivfrågorna, näringslivs- och biblioteksfrågorna. Även skolskjutsarna, vilka är en dyr historia för kommunen, måste ses över och ett utökat samarbete med kringliggande kommuner finns också med i åtgärdspaketet.

Hemgårdens lokaler skall förbättras medan kommunens bostadshus kan bli aktuella till försäljning. Målet det kommande året är att öka sysselsättningen, inflyttningen och då med en ekonomi i balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".