Opinionsundersökning om Mimer klubbad i Västerås

Idag har kommunstyrelsen Västerås beslutat att det inte blir någon folkomröstning om utförsäljning av hyresrätter i det kommunala bostadsbolaget Mimer, som bland annat Hyresgästföreningen krävt med hjälp av en namninsamling. Istället ska man ordna en opinionsundersökning.

I dag klubbade kommunstyrelsens majoritet Västeråsalliansen, de borgerliga partierna och miljöpartiet, igenom förslaget att det inte blir någon folkomröstning utan opinionsundersökning.

Och innan kommunstyrelsen hann ens fatta beslut kom Hyresgästföreningen i veckan med en egen opinionsundersökning. Det är TEMO som på uppdrag av Hyresgästföreningen tillfrågat 1000 västeråsare och enligt resultatet vill sju av tio västeråsare som bor i en hyresrätt att det genomförs en folkomröstning om Mimers ombildingsprogram.

- Kommunen ville ha en opinionsundersökning. Nu har vi gjort en åt dem och den visar att medborgarna vill ha en folkomröstning. Jag hoppas fortfarande att det blir så, säger Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Västerås, på föreningens hemsida.

Men Bengt-Åke Nilsson, folkpartistiskt kommunalråd i Västerås, menar att Hyregästföreningens undersökning duger inte:

-De ställer väl inte riktigt de frågor som vi har räknat med att ställa. Vi vill naturligtvis formulera mer allmänt och öppet den fråga eller de frågor som vi vill få svar på. Det är inte de frågor exakt som Hyresgästföreningen har. Men det viktiga är väl att vi tar folkopinionen genom en opinionsundersökning och inte genom den här stora processen som en folkomröstning innebär, säger Bengt-Åke Nilsson, folkpartistiskt kommunalråd i Västerås, till P4 Västmanland

- En opinionsundersökning är larvig och det är skämmigt att det inte blir en folkomröstning, så kommenterar oppositionsrådet Per Lithammer från vänsterpartiet dagens beslut.

Innan opinionsundersökingen genomförs ska även kommunfullmäktige säga sitt om förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".