Rusning till bilskroten - men skrotpengarna är slut

Det har varit rusning till landets bilskrotarna sedan den första juni, då man kunnat få en särskild skrotningspremie på 4 000 kronor för sin gamla bil.

Men premiepengarna är redan slut.

- Jag har inte varit med om något liknande, säger Stig Holmberg på Panko bilskrot utanför Västerås.

Stig Holmberg, som driver Panko bilskrot utanför Västerås, berättar att det har varit mycket hektiskt:

- Vi fick in ungefär tio gånger fler bilar i fredags än vad vi normalt brukar få plus att vi har helt nya regler för hur man ska fylla i papper och så vidare, så det var kaos alltså, men idag är det lite lugnare.

Det var i fredags som skrotpremien höjdes till 4 000 kronor. Tanken med satsningen var att få bort äldre miljöfarliga bilar utan katalysator.

Väldigt många har nappat på detta och vill passa på att skrota sin bil.

Enligt Vägverket som betalar ut pengarna har över 25 000 bilar i Sverige skrotats de senaste dagarna. Men pengarna är alltså redan slut - efter bara några dagar.

Många som nu kommer till skroten med sina gamla bilar blir besvikna och en del blir arga när de inte får några skrotpremiepengar.

- Det är ju naturligtvis väldigt olyckligt för de människor som har kommit hit med bilar och vi har tagit hand om dem och sedan får de inga pengar.

- Men det är ju ingenting som vi kan göra något åt, säger Stig Holmberg till P4 Västmanland.

För att få bort fler miljöfarliga bilar från vägarna uppmanar nu biltillverkarnas branschorganisation Bil Sweden politikerna att fylla på pengar i den tömda bilskrotningsfonden.

Men det tycker Stig Holmberg inte är någon bra idé:

- Det är väl inte bara att ta pengar hur som helst alltså, det var ju en pott här som fanns.

- Det hade kanske varit förståndigare att inte ha bjudit ut de här 4 000 kronorna, förmodligen hade det varit mycket bättre, säger Stig Holmberg.