Landstingsråd svarar på kritik om svikna vallöften

Det blir minst fem remissfria besök till sjukgymnaster och därmed håller vi vårt vallöfte.

Det säger landstingstrådet Torsten Källberg angående kritiken från privata sjukgymnaster.

De privata sjukgymnasterna menar att alliansen sviker sitt vallöfte om det inte blir total remissfrihet när det nya familjeläkarprogrammet införs.

- Jag tycker det är på tiden att man håller sina vallöften, inga halvmesyrer eller dåliga kompromisser! Så sade Staffan Vogelius, talesman för de privata sjukgymnasterna i länet, i nyheterna under fredagen.

Staffan Vogelius menar att landstingsalliansen lovade inför valet total remissfrihet och kräver att löftet också infrias när det nya familjeläkarprogrammet börjar gälla men Torsten Källberg, ansvarigt landstingsråd, är tvetydig i sitt svar:

- Utgångspunkten som de vet om är att i varje fall så kommer varje västmanlänning att erbjudas fem remissfria besök och sedan är det frågan om hur vi ska göra med den övriga sjukgymnastiska rehabiliteringen. Om vi ska ta bort all den biten från familjeläkarnas åtagande, och det är väl en arbetshypotes att vi kommer att göra det, och låta den penningströmmen gå mellan landstinget och respektive sjukgymnast, naprapat och kiropraktor, säger Torsten Källberg, folkpartistiskt landstingsråd, till P4 Västmanland.

Man säger att ni sviker ert vallöfte om ni inte avskaffar remisserna. Kommer ni att göra det?

-Ja, det är därför jag säger att det minsta som vi kommer att genomföra är fem remissfria besök, så att säga, det är det minsta. Och vi arbetar hårt nu för att kunna göra det helt remissfritt och flytta ansvaret för sjukgymnastiken helt och hållet från familjeläkarna, säger Torsten Källberg.

Den 18 juni ska de privata sjukgymnasterna samlas för information om remissfrihet.