Kritik från polishåll mot gemensam central

Planerna på en gemensam kommunikations- och ledningscentral för polisen i Västmanland och fem grannlän får nu kritik från polishåll.
Det finns planer på att göra en gemensam kommunikations- och ledningscentral för polisen i Västmanland och grannlänen Dalarna, Uppsala, Gävleborg, Värmland och Närke. Den gemensamma centralen skulle kunna hamna i Västerås. I Gävleborg, Uppsala och Dalarna har det gjorts en förstudie om möjligheterna till en gemensam central. Gunnar Elrud, ordförande i polisföreningen i Uppsala län, har suttit med i den grupp som gjort förstudien, och han är kritisk till planerna på en gemensam central. För visserligen kan man eventuellt göra en liten ekonomisk vinst, men samtidigt tappar man i service - både till den egna myndigheten och till allmänheten. - Om jag som privatperson ringer efter polis vill jag inte behöva förklara var min lilla by ligger, säger Gunnar Elrud till P4 Västmanland. - Och om jag som polis ska skicka ut en patrull till en incident vill jag förstås veta vilka det är jag skickar ut; om de är nya eller gamla i jobbet osv, och i en storregion försvinner möjligheterna till kännedom om de poliser som jobbar, säger Gunnar Elrud.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".