Lugnande besked om tågtrafiken i Mälardalen

Regeringen gav idag besked i rätt riktning om den framtida tågtrafiken i Mälardalen. Så summerar länets moderate landstingsråd Magnus Edlund, dagens träff med regeringens trafikförhandlare Carl Cederskiöld.

-Jag känner mig avsevärt lugnare nu faktiskt efter att ha hört Carl Cederskiöld, säger Magnus Edlund till P4 Västmanland.

Det som lugnat landstingsrådet Magnus Edlund, som också sitter i styrelsen för MIAB, Mälarbanans intressenter, är att regeringen sagt sig vilja uppfylla det avtal som faktiskt skrevs under för flera år sedan.

Frågan gäller utökad spårkapacitet på sträckan Tomteboda - Karhäll i Stockholm. Ett utbyggt spår där är en förutsättning för att bygget av Citybanan ska gå att genomföra. Citybanan kommer ju att förbättra och snabba på tågtrafiken i Mälardalen, bland annat mellan Stockholm och Västerås. MIAB och staten har alltså redan kommit överens om en utbyggnad mellan Tomteboda - Karhäll och skrivit avtal om saken, men sedan hände ingenting. Därför stämde MIAB staten för avtalsbrott, det skedde redan för 4,5 år sedan. I september ska stämningen behandlas i tingsrätten, men vid dagens möte verkade regeringen inse allvaret, säger Magnus Edlund:

-Det verkar som staten är väl medvetna om att det här måste lösas, men att regeringen behöver lite mer tid på sig att få besluten på plats. jag antar att MIABs styrelse kommer att gå med på att fortsätta prata och då prata direkt med regeringen.

Men Magnus Edlund påminner också om att den juridiska processen kring detta pågått under lång tid och MIAB drar inte tillbaka sin stämningsansökan:

-Skulle vi nu mot förmodan inte komma överens då blir det ju i rätten det här får avgöras, säger Magnus Edlund.