Apotekets test ger svar på om fästingen bär på borrelia

Test visar bara hur fästingen mår

Med sommaren kommer som alltid ett antal sommarplågor - en av dem är fästingar. Något som är nytt för iår är däremot ett test som apoteket erbjuder, där man kan skicka in en fästing och för 300 kronor få veta om den bär på Borrelia-smitta. Men bara för att fästingen har borrelia, behöver inte den bitne få smittan - man måste ändå uppsöka läkare, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Jan Smedjegård berättar att det i första hand inte går att dra slutsatsen att den bitne blivit smittad bara för att fästingen bar borrelia. Borrelia tar ett tag att överföra från fästing till människa, så har man fått bort den kan man ha klarat sig.

Man kan heller inte utgår ifrån att man inte fått borrelia bara för att fästingen man skickade in var smittofri - man kan nämligen ha blivit biten av flera fästingar och de kan bära smittan.

Säkrast är alltså ändå att uppsöka läkare om man misstänker att man blivit smittad.

Jan Smedjegård kan se en fördel med testet. För att sjukvårdspersonal och privatpersoner ska veta om borreliasmitta finns i ett område, kan man skicka in fästingen.

- Om man exempelvis har ett sommarställe någonstans så kan det ju vara av intresse för ägaren att veta att, ja, vi har borrelia i området iallafall, säger Jan Smedjegård.

Han säger också att antalet smittade inte ökar i Västmanland, däremot ökar folks kunskaper om fästingar. Vissa variationer från år till år finns, men de beror på om vädret avrit gynnsamt för fästingarna.

TBE finns som tidigare år inte i vårt län, men däremot finns borrelia. TBE har ökat i några andra län, varför vet man inte. Länsbor kan dock bli smittade av TBE på andra håll i landet, så ett antal fall får vi varje år i Västmanland.

Det råder brist på TBE-vaccin i landet. TBE sprids av ett virus och smittar direkt från fästingen. Borrelia är däremot en bakteriesjukdom och om man drabbas kan man botas med en pennicillinkur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".