Sjukgymnast prickas för missad cancer

En sjukgymnast på Irsta-Viksängs familjeläkarenhet i Västerås prickas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha missat att en patient hade cancer.

Patienten, en kvinna från Västerås, fick under sex års tid fick fler än 100 behandlingar av sjukgymnaster för nacksmärtor. Trots att smärtorna blev värre och kvinnan bad både sin läkare och sin sjukgymnast om att få röntga nacken, fortsatte man ordinera sjukgymnastik. 

Eftersom behandlingen och antiinflammatoriska preparat inte hjälpte, bedömdes dessutom hennes problem som psykosomatiska och hon behandlades mot depression. När läget blev akut och kvinnan slutligen röntgades, visade det sig att kvinnan hade cancer i en nackkota samt i bröstet.

Nu får alltså en sjukgymnast på Irsta-Viksäng familjeläkarenhet en erinran för att man inte utredde kvinnan smärtor tillräckligt. Det var nära att sjukgymnasten fick en allvarligare påföljd; 4 av 9 ledamöter i nämnden tyckte att hon istället skulle få en varning.

Anmälan mot kvinnans tidigare läkare och sjukgymnaster har inte prövats av nämnden, eftersom det hade gått för lång tid mellan behandling och anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".