"Inflammation" var hål i hjärtat

En stafettläkare på Bergslagssjukhuset i Fagersta har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvars-nämnd. Anmälare är en man i 50-års-åldern från Fagersta, som skickades hem för inflammation i axeln, när han i själva verket bland annat hade hål på magsäcken och på hjärtsäcken.

I mitten av maj i år sökte mannen vård på Bergslagssjukhuset, eftersom han hade kraftiga smärtor kring hjärtat, mycket svårt att andas och strålande smärtor upp mot axeln. Han fick träffa en stafettläkare som lyssnade med stetoskop, men som inte röntgade eller tog EKG.

Trots det uteslöt läkaren totalt att det var något fel på hjärta eller lungor, skriver patienten i sin anmälan. Han fick smärtstillande medel och skickades hem, med stafettläkarens diagnos ”inflammation i axeln” - en diagnos som senare visade sig vara felaktig.

Efter undersökning på Köpings lasarett visade det sig att mannen led av diafragmabråck, och att ena lungan pressats ihop så att den var helt obrukbar. Han hade också ett stort hål i magsäcken och på hjärtsäcken hade det gått hål så att luft kommit in, skriver mannen.

Fagerstabon skickades till kirurgmottagningen i Västerås, och genomgick senare en tio timmars operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han också vårdades i respirator.

Nu anmäler han den stafettläkare på Bergslagssjukhuset i Fagersta som skickade hem honom med smärtstillande medel och uteslöt hjärt- och lungproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".