Billigare köpa städning

Idag, den 1 juli, börjar ett knippe nya lagar och förordningar gälla i Sverige. En som har fått mycket uppmärksamhet är den om skattereduktion för hushållsnära tjänster. Från och med idag blir det billigare att köpa till exempel städning och barnpassning.

Benedita Johannesson Rodrigues driver ett städföretag i Västerås. Hon säger att intresset redan märks:

- Redan i april månad var det ganska många som ringde och frågade vad jag tänkte och om det skulle vara en bra sak och så. Det var ganska roligt att svara på för det är en politisk fråga!, säger Benedita Johannesson Rodriguez.

Mycket av debatten kring avdraget har handlat om städning, men det kan också vara matlagning, snöskottning och barnpassning - bara det utförs i anslutning till hemmet. Syftet från allanspartierna är att skapa fler jobb och att avlasta tex barnfamiljer i hemmet. Kritiker menar att det här kommer att låsa fast kvinnor i tunga och dåligt betalda jobb.

Men där håller inte Benedita med. Hon tror att de små företagen kommer att få fler jobb och mer trygghet genom avdraget, och det tycker hon är bra. De stora firmorna vill ha stora kunder snarare än privatpersoner, menar hon.

- Kritik måste man ha. Det spelar ingen roll vad som händer på de politiska sidorna, man får faktiskt kritik och det ska var med. Men jag tror inte det blir någon som kommer att använda kvinnor, säger Benedita.

Hon menar istället att kritikerna borde vänta och se hur det går innan de säger att systemet är dåligt.

Den som köper hushållsnära tjänster måste spara kvitto, se till att den man köper av har F-skattsedel och sedan själv ansöka om avdraget senast 1 februari året efter att arbetet betalts. Skattereduktionen är 50 % av arbetskostnaden inklusive moms.

Några andra förordningar som börjar gälla idag är att djurskyddsmyndigheten upphör och övergår till Jordbruksverket, en lag om registerkontroll av personal på boenden för barn införs och lagen om skyldighet för arbetsgivare att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen tas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".