Nekades ambulans - trots akut tarmvred

Inger Persson i Skultuna drabbades av akut tarmvred, men trots upprepade försök att få ambulans blev det bara sjuktransport med buss till Centrallasarettet i Västerås.

SOS Alarm i Västerås gjorde förra året två Lex Maria-anmälningar och det efter att två kvinnor avlidit. Personerna nekades ambulans. Men det har också kommit in en enskild anmälan till Socialstyrelsen om utebliven ambulans.

Men alla anmäler inte. Inger Persson i Skultuna opererades akut för tarmvred och trots upprepade försök att få ambulans blev det bara sjuktransport med buss till lasarettet i Västerås.

Inger Persson säger att hon trodde att hon skulle dö och att upplevelsen var så jobbig att det är först nu som hon orkar ta tag i händelsen. Inger Persson säger att hon ska anmäla det inträffade.

SOS Alarms platschef i Västerås, Karin Thunberg, säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet, men att SOS gör bedömningar utifrån de riktlinjer som finns. Och att det är samtalet mellan operatören och den som ringer som avgör om ambulans ska skickas.

Ingers sambo Ingvar Nerén, som var den som ringde SOS Alarm, säger att operatören inte ställde tillräckligt många frågor om Ingers hälsotillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".