Tuffare regler för arbetslösa

Den 2 juli startade den nya jobb- och utvecklingsgarantin. Den innebär bland annat att arbetslösa nu måste vara beredda att byta både yrke och bostadsort .

Nu måste man från första arbetslöda dagen söka lämpligt arbete i hela landet.

Den som blir utstämplad från A-kassan kommer nu att få arbetsträna.

- Det stora som har hänt är att aktivitetsgarantin har försvunnit, och i stället jobbar vi nu mer regeringens nya jobb- och utvecklingsgaranti, säger Lars Carlsson, tillförordnad länsarbetsdirektör i Västmanland.

-  Det innebär en mer fokusering på arbete, och att vi jobbar mer med individuell coaching till de arbetslösa.

En annan förändringar är att arbetslösa nu måste söka jobb i hela landet redan från dag ett; tidigare var det efter de 100 första dagarna.

Den nya jobb- och utvecklingsgarantin vänder sig i första hand till långtidsarbetslösa och utstämplade från A-kassan.

Från och med den 2 juli kommer de få möjlighet att arbetsträna. Till formen påminner den till mångt och mycket om det som tidigare kallades praktik.

- I arbetsträningen ligger det då ett ökat ansvar på arbetsgivaren att erbjuda en förstärkt handledning, att det ska finnas en större planering för det. Och det är då riktat till de personer som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid, säger Lars Carlsson till P4 Västmanland.

Efter 450 dagars arbetslöshet kan man få en varaktig ”samhällsnyttig sysselsättning”.

Vad detta innebär är i dagsläget inte fastställt, med det har varit tal om arbete inom t ex kommunen. Lönen är då 65 procent av den tidigare ersättningsnivån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".