Riksantikvarien kritisk till solceller i Fläckebo

Den segdragna frågan om att montera solceller på taket till Fläckebo kyrka är nu uppe i högsta instans - Regeringsrätten - där nu Riksantikvarien sagt sitt.

Tvisten har pågått i flera år, sedan 2003.

Länsrätten i Västmanland sade ja till församlingens planer, sedan sade kammarrätten nej, eftersom man ansåg att sol-cellerna skulle minska kyrkans kulturhistoriska värde.

Men modern teknik bör få användas också när det gäller gamla byggnader, ansåg Kyrkonämnden i Västerfärnebo-Fläckebo pastorat, och överklagade till Regeringsrätten.

Nämnden framhöll att ”det är en del av evangeliets konsekvenser att våga gå i fronten för ett radikalt miljö-tänkande”.

Nu har Riksantikvarieämbetet lämnat in ett yttrande till Regeringsrätten i frågan, och man vill inte ha några solceller på kyrktaket, eftersom man anser det skulle innebära en förvanskning av Fläckebo kyrka ur kulturhistorisk synpunkt.

Riksantikvarien menar också att det skulle innebära en negativ påverkan av hela miljön runt kyrkan, och tycker att solcellsanläggningen ”inte nödvändigtvis måste placeras på kyrkans tak”.

Och där verkar faktiskt Fläckebo församling vara på samma våglängd. Solcellerna har ju nämligen redan monterats - men på taket till komministergårdens lada, intill kyrkan.

Men kyrkorådet drömmer ändå om att få solcellerna på plats på kyrktaket, för då blir troligen kyrkan helt självförsörjande på el.

Nu återstår att se vad Regeringsrätten kommer fram till i sin dom - för det blir det sista ordet i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".