Dyster landstingsprognos av (c)

Efter 29 år som landstingsledamot för centerpartiet har Jörgen Johansson lämnat in sin avskedsansökan. Men bara dagarna innan skrev han en sista och mycket bitsk motion om den ekonomiska situationen i landstinget Västmanland. Där gör han den nuvarande organisationen ansvarig för att situationen idag är kaotisk.
Han befarar att nästa år innebär besparingar på en kvarts miljard, plus en skattehöjning. Jörgen Johansson, som tillbringat nästan trettio år i landstinget, har sett många förändringar och besparingar genomföras, men han konstaterar att ingen av de förändringarna går upp emot vad som nu blir ett måste. I dag talas det om att överskrida budget med 180 miljoner på årets verksamhet, men eftersom majoriteten hittills inte aviserat några åtgärder för att bromsa utvecklingen, befarar Jörgen Johansson att de besparingskrav som kan bli verklighet nästa år hamnar runt 250 miljoner. Men inte ens det räcker, menar han. En skattehöjning blir ett måste. Johansson efterlyser också en debatt om situationen - men, konstaterar han, ingen vågar uppenbarligen diskutera den. När skall sanningen fram, frågar han sig. Som situationen är i dag finns risk att något länsdelssjukhus måste läggas ner för att man komma till rätta med situationen. Jörgen Johansson menar att ansvaret helt enkelt ligger på den nuvarande organisationen som inte klarar kraven att ge rätt vård till alla inom givna ekonomiska ramar. Han pekar på Bergslagssjukhuset i Fagersta som ett exempel på hur man kan nå framgång med en annan organisation än den traditionella förvaltningsorganisationen. Avslutningsvis kräver han att landstingspolitikerna utbildas för att lära sig vad vård innebär i såväl kostnader som vårdtider och drift, och att samtliga lasarett organiseras i landstingsägda aktiebolag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".