Asylhälsan i Västerås redan trångbodd

Den 1 februari i år startade familjeläkarenheten Asyl och Integrationshälsan i Västerås, att ta emot listade patienter. Idag har 149 patienter listat sig på mottagningen men som det är idag har man redan börjat växa ur lokalerna.

Målet är att ta emot upp emot 500 patienter men Catrin Lindberg, verksamhetschef på asyl och integrationshälsan, tror att det kan bli tufft.

Asyl och integrationshälsan är basen för landstingets flyktingsjukvård och inte vilken familjeläkarecentral som helst.

Projektet riktar sig till personer som blivit beviljade uppehållstillstånd, asylsökande och kvotflyktingar och ska pågå under tre år. Att ha tid och tålamod för patienten är viktigt för att skapa en trygghet hos patienterna.

Projektet är unikt och är det enda i sitt slag i Sverige men för att kunna driva verksamheten som planerat är man i behov av en utbyggnad.

Catrin Lindberg säger att man redan för diskussioner med Byggnadsavdelningen för att få veta i vilken takt de kan utöka och förändra lokalerna. Bland annat kommer man att utöka personalstyrkan med en socionom och en psykoterapeut efter sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".