Mälardalens högskola i Västerås.

Miljoner till Mälardalens högskola

Mälardalens högskola får 10 miljoner kronor.

Det är den statliga myndigheten VINNOVA som delar ut pengarna till Institutionen för datavetenskap och elektronik.

Pengarna ska användas för att vidareutveckla den industrinära forskarutbildningen, bland annat till att förbättra rekryteringen av kompetent personal till svensk industri.

Man kommer då att samarbeta med flera svenska företag, däribland ABB, Ericsson och Volvo.

En del av medlen kommer att läggas på att skapa ett ”mobilitetsprogram”, med möjligheter till både internationella och industriella vistelser för doktorander och forskare.

Inom programmet kommer också gästprofessorer att få möjlighet att arbeta både på Mälardalens högskola och på medverkande företag.

- Detta är inte alls vanligt inom den akademiska världen men det känns mycket positivt, säger Ivica Crnkovic, professor på institutionen, i ett pressmeddelande.

- Starka forskare från både Sverige och övriga världen kommer att på detta sätt kunna etablera värdefulla kontakter både inom industrin och inom akademin, säger Ivica Crnkovic.

Med hjälp av pengarna från VINNOVA ska Mälardalens högskola också skapa ett program för att öka motivationen hos blivande studenter till att söka ingenjörsutbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".