Avhopp från a-kassan oroar Byggnads

Fackföreningen Byggnads Mälardalen, där Västmanland och Sörmland ingår, är mycket oroad över att många medlemmar hoppat av a-kassan.

Sedan avgiften höjdes vid årsskiftet med 250 kronor per månad, har över 200 medlemmar lämnat a-kassan.

Det var vid årsskiftet som regeringen införde den förhöjda finansieringsavgiften på 250 kronor per månad. Pengar som a-kassan ska betala till staten. Medlemmarna i byggnads får nu betala 366 kronor varje månad till a-kassan, mot 116 kronor tidigare, och det här har lett till att många hoppar av a-kassan.

Byggnads Mälardalen har 6 000 medlemmar i a-kassan. Av dom har 163 personer uteslutits eftersom de straffat ut sig genom att inte betala; och cirka 50 medlemmar har själva begärt utträde.

Byggnads har fått ta emot många telefonsamtal från upprörda medlemmar om den höjda månadsavgiften och byggnads tycker det är fel av regeringen att lägga på den här höjda avgiften på a-kassan, säger Görgen Zilén, kassör i Byggnads Mälardalen. Byggnads anser att det är en skatt som staten själv borde driva in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".