Varierande brandsäkerhet på campingar

På många håll i landet brister brandsäkerheten på campingplatser. Husvagnar står för tätt och brandsläckare saknas, visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Men på de undersökta campingarna i Västmanland har ett målmedvetet säkerhetsarbete givit resultat.

Enligt räddningsverkets regler bör inte husvagnar stå närmare än fyra meter från varandra, men om camparna själva vill kan upp till fyra husvagnar stå närmare.

På Västmanlands två största campingar, Västerås mälarcamping och Västerås camping Ängsö var det vid undersökningen endast ett fåtal vagnar som stod närmare än fyra meter, men i inget fall var det fler än fyra stycken som stod ihop.

Dessutom ska det aldrig vara mer än 50 meter till närmaste brandsläckare från samtliga husvagnar och även där följer campingarna reglerna.

Enligt Kjell Johansson, föreståndare på Västerås Mälarcamping, är det viktigt att camparna inte parkerar för nära varandra.

- Vi har ju försökt hålla det hela tiden, så vi har både vakter och brandskyddsansvariga som säger till, menar Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".