Läkare missade cancer - får erinran

Två läkare i Västerås har fått varsin anmärkning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha missat att deras patienter haft cancer.

I det ena fallet är det en man i Västerås som vid upprepade tillfällen sökte vård för buksmärtor och tarmbesvär. Läkaren som undersökte mannen avfärdade det som vanlig ryggvärk.

När symptomen förvärrades upptäckte en annan läkare att mannen hade cancer i magen. Mannens första läkare får nu en erinran för att han inte påbörjade en utredning av mag- och tarmkanalen.

I det andra fallet är det en överläkare på centrallasarettet i Västerås som får en anmärkning. Överläkaren undersökte en kvinna som hade ett sår på huvudet som inte ville läka.

Trots att såret blev djupare och större med tiden tog överläkaren inte något vävnadsprov. Det dröjde nio månader innan det stod klart att kvinnan drabbats av cancer.

Båda patienterna avled senare och läkarna får nu anmärkningar för att de missat cancerdiagnoserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista