Salaföretag i asfaltkartellen

Salaföretaget Kvalitetsasfalt i Mellansverige med ett 70-tal anställda är ett av nio företag som idag dömts av Stockholms Tingsrätt för sin inblandning i den så kallade asfaltkartellen.

Salaföretaget döms att betala 2,5 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Det handlar alltså inte om något brottmål, utan det är Konkurrensverket som drivit det här målet som är det hittills största konkurrensmålet i Sverige.

Stockholms tingsrätt anser i den uppmärksammade dom som kom idag att de stora byggföretagen NCC, Peab och Skanska och Vägverket Produktion delat upp olika vägarbeten i bland annat region Mälardalen, mellan sig.

Enligt domen har de stora företagen också gjort upp med andra företag, bland andra Salaföretaget Kvalitetsasfalt i Mellansverige, om att de mot ersättning skulle avstå från att konkurrera i vissa upphandlingar.

Håkan Carlsson är vd för Kvalitetsasfalt i Mellansverige och har tidigare medverkat i P4 Västmanland och tillbakavisat misstankarna om olaglig kartellverksamhet. Idag vill han inte kommentera den fällande domen och kravet på 2,5 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.

Kvalitetsasfalt i Sala är till större delen finskägt, men Peab vill nu köpa det. Ägarbytet har dock ännu inte fått det nödvändiga klartecknet från Konkurrensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista