Ingen vapeninformation till läkare

Trots att det gått ett år sedan vapenlagen fick en förändring som innebär att läkare måste anmäla om deras patienter är olämpliga att ha vapen, har antalet anmälningar minskat i Västmanland.

Totalt sett över hela landet har det, enligt Rikspolisstyrelsen, inte varit någon markant ökning av antalet anmälningar sedan förändringen i vapenlagen trädde i kraft. I Västmanland minskade till och med anmälningarna från elva anmälningar 2005 till åtta anmälningar förra året. Men det finns också län där anmälningarna har ökat.

Enligt Carina Vangstad, sakansvarig för vapenfrågor på Rikspolisstyrelsen, beror skillnaderna helt enkelt på att vissa Polismyndigheter har varit bättre på att informera läkarna om vad det är som gäller.

- De polismyndigheter som har kontaktat vårdgivarna, där har anmälningsfrekvensen ökat. Man har fått större förståelse för varför det är så viktigt för oss att få in de här uppgifterna, menar Carina Vangstad.

Trots att lagen nu gällt i över ett år ha polisen Västmanland fortfarande inte haft någon informationsträff med läkarna i länet.

- Vi planerar för att under det här året genomföra någon form av information/utbildning för läkarkåren och öppna upp en bättre dialog än vad vi har idag, säger polisintendent Per Ågren till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".