Landstinget kan bli utan nattpersonal

Om inte nattsjuksköterskorna får bättre ersättning kan landstinget komma att bli utan nattpersonal. I ett brev till lanstingsledningen menar personalen att det nuvarande lönesystemet gör att sjuksköterskorna sliter ut sig.
Nattsjuksköterskorna vädjar nu tillsammans med facket ännu en gång till landstingsledningen om bättre ersättning. Får de inte det kan landstinget bli utan nattpersonal, menar de. - Det nuvarande lönesystemet gör att det fattas nattpersonal. Därför måste dagpersonalen hoppa in, och det sliter på personalen, säger säger Liz-Marie Lindblom, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland till P4 Västmanland. - Bristen på nattsjuksköterskor innebär också att om till exempel någon i personalen är sjuk måste en sköterska ansvara för ännu fler avdelningar och ett ännu större antal patienter. Det innebär både stress och risk för felbehandlingar, säger Marlene Palm, sjuksköterska på kirurgkliniken i Västerås. - I västa fall kan patienter dö, och då är det min legitimation som ryker! Det är konstigt att det inte har hänt något redan, säger Marlene Palm. Nattsjuksköterskorna menar att hela systemet skulle rasa ihop som ett korthus om de inte skulle ställa upp, och kräver nu heltidslön för 64-procentig tjänstgöring. - Det att man inte ska behöva arbeta mer än 64 procent är en förutsättning för att man ska orka, eftersom nattjobbet är extra tungt, säger Kerstin Weldes, sjuksköterska på intensiven vid Centrallasarettet till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".