Dödsolyckan på Gryta till hovrätten

Åklagare Bengt Kulin har överklagat tingsrättens dom som säger att den omkomne sommarvikariens arbetsledare inte gjort sig skyldig till något brott i samband med olyckan på Grytatippen i Västerås för två år sedan.

Den 20-årige sommarvikarien klämdes till döds i en maskin som pressade bland annat tidningspapper till balar.

Enligt tingsrättens dom hade arbetsledaren inte informerat 20-åringen tillräckligt om den farliga maskinen. Rätten menar att bland annat det gör att arbetsledaren varit vårdslös och att det varit vållande till olyckan, men att vårdslösheten inte var brottslig.

Åklagare Bengt Kulin tycker annorlunda. Han menar att det är en fråga om brott och har därför överklagat domen till Svea Hovrätt.

Vafab Miljö är dock nöjda med tingsrättens dom. Först ville även Vafab att hovrätten ska titta på fallet, men sedan bolaget och de som krävt skadestånd kommit överens om ekonomisk ersättning har Vafab valt att nöja sig med tingsrättens dom om att arbetsledaren varit vårdslös.

Om hovrätten kommer fram till att arbetsledaren gjort något brottsligt kan Vafab bli tvungna att betala mer pengar, då i form av företagsbot till staten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".