Många nystartsjobb till invandrare

Hälften av alla 285 nystartsjobb i Västerås har gått till personer med invandrarbakgrund.

- Det är glädjande och det var ju en av anledningarna till att det här startade att de skulle få en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, menar Bengt Wallén som är arbetsförmedlingens chef i Västerås.

Michelle Martinez hade varit arbetslös i nästan 12 år när hon fick chansen att komma in på arbetsmarknaden genom ett nystartsjobb. Idag arbetar hon i en klädbutik i Västerås och det ser ut som om att hon kommer att bli kvar där länge.

- Det betyder så mycket eftersom att jag har varit i Sverige så länge och fick ingenting. Men nu är jag jätteglad över att få en chans och vi har pratat med chefen och han vill att jag ska bli pensionär här.

Michelle Martinez kommer ursprungligen från Colombia och är spansktalande och det är något som hon har haft nytta av på sitt arbete.

- Det är några som kommer från Spanien och de pratar inte svenska så jag hjälper dem på spanska, så min chef är jätte glad att jag kan spanska också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".