Arbetare sökes till industrin

Högkonjunktur och rationaliseringar inom industrin gör att efterfrågan på arbetskraft med specialkompetens, som till exempel elektriker och CNC-operatörer, ökar i Västmanland.

Genom att föra en aktiv dialog med företagen hoppas nu arbetsförmedlingarna kunna förutspå det framtida behovet och på så sätt lösa problemet. Man erbjuder också arbetslösa vidareutbildningar för att fylla efterfrågan på specialkompetens.

Men enligt arbetsförmedlingen i Hallstahammar finns det ny problematik som försvårar arbetet.

- Nu har arbetslösheten sjunkit så pass lågt att de vi har kvar har svårigheter rent kompetensmässigt att ta en del av våra utbildningar, för de är väldigt kvalificerade, säger Karl Inge Westerberg som är biträdande arbetsförmedlingschef i Hallstahammar.

Industrikompetens är en kompetenspol som hjälper till att rekrytera personal till industrier i hela Västmanland. Enligt polens vd Monica Oldenstedth handlar det i nuläget om omkring 40 tjänster som är i behov av att tillsättas.

Oldenstedth menar att det är viktigt att hitta lösningar, annars riskerar industrierna i Västmanland att inte klara av den tuffa konkurrensen på marknaden.

- Det är viktigt att vi hittar bra system för att vidareutbilda dem som redan finns i produktion, utan att behöva stänga produktionen. Det är viktigt att hitta nya modeller och nya metoder.

- Lyckas vi inte med det här är ju nästa lösning att flytta företagen, och det vill vi ju absolut inte, menar Monica Oldenstedth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista