Företaget Yara AB i Köping använder ammoniaken till att producera sprängmedel.

Räddningstjänsten om utsläpp av ammoniak: "Det får inte hända!"

4 000 ton ammoniak fraktas på Mälaren med destination Köping var åttonde dag.

Om olyckan skulle vara framme och ammoniak skulle läcka ut skulle konsekvenserna bli förödande.

- Hela tanken med de här båtarna som går i Mälaren är ju egentligen ”det får inte hända”, säger Per Wikner, Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

Vid ett ammoniakutsläpp kan delar av Mälaren slås ut.

Om allt läcker ut samtidigt skulle det spridas med vindarna. De som då är ute, i närheten av ammoniakmolnet, kommer att andas in det.

Förmodligen blir det då väldigt många dödsfall, enligt Kemikalieinspektionen. 

Mälardalens Brand- och räddningsförbund organiserar räddningsinsatser på land och i hamnområdet som sträcker sig ända ut till ön Elba, utanför Västerås.

Efter det klassas vattnet som statligt och då är det Sjöräddningscentralen i Göteborg som leder den här typen av stora räddningsinsatser.

Brandkåren på Vallby i Västerås är på plats inom tio minuter, och det dröjer ytterligare en kvart tills man får hjälp av grannbrandkårerna.

Brandkåren i Köping är den bäst rustade för en olycka med kemikalier inblandade.

- De har ju en särskild nationell resurs för att kunna hantera olika kemikalieolyckor, och övar särskilt på det, säger Per Wikner, ställföreträdande Räddningschef vid Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

- Det är en väldigt bra resurs att ta till.

- Om de är särskilt lämpade för att hantera ammoniakutsläpp på tankbåtar - det vill jag nog inte påstå, att de har särskild utrustning för just det, säger Per Wikner till P4 Västmanland.

Företaget Yara AB i Köping behöver ammoniaken för att producera sprängmedel för civilt bruk, alltså för gruvdrift och tunnlar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".