Sommarjobbare har det bättre - men vet lite om sina rättigheter

Under fredagen avslutade LO sin årliga ”Facket i sommarland” turné i länet.
Under tre veckor har de hunnit besöka 1404 företag och träffat över 2600 sommarjobbare.

- Det blir bättre och bättre. Arbetsgivarna vet om vilka spelregler som gäller på arbetsmarknaden och de sköter sig. Det är jättebra, precis som det ska vara, säger Vesa Pellikka, ungdomssekreterare på LO och en av de som varit med och besökt företagen.

Trots att företagen blir allt bättre så är kunskapen hos de unga fortfarande låg. De har låg eller ingen kunskap om sina rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden.

- Det är någonting de borde få reda på redan i skolan och vi är ute och informerar. Tyvärr är det ändå för lite samhällskunskap i skolorna, säger Vesa Pellikka.

Enligt LO finns det fortfarande också de företag som inte lever upp till de regler som finns. Främst handlar det om företag inom hotell- och restaurangbranschen. Men det gäller också företag som tar in utländsk arbetskraft, så som jordgubbsplockare.

De som deltar i projektet ”Facket i sommarland” utser varje år tre av de företag som sköter sig bäst och tre av de företag som sköter sig sämst.
Från och med förra året delar LO ut diplom till de tre företag som toppar listan över dem som sköter sig bäst.

- Förra året fick tre företag diplom och de var jätte glada att få ett diplom av LO distriktet som visar att man sköter sig på arbetsmarknaden.

Förhoppningen är att utmärkelsen ska fungera som en morot för andra företag att följa efter och skapa ännu bättre förutsättningar för sina sommaranställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista